Tečaj angleščine in napredovanje

tecaj-anglescine-sluzbaZaposlen sem v javni upravi, in kljub temu, da sem v preteklosti že nekoliko napredoval, se je nato vedno zapletlo pri tem, da nimam dovolj dobrega znanja angleščine. Tako so me pri napredovanju prehiteli celo tisti, ki so prišli v državno službo za mano.

V preteklem letu sem se odločil, da je tega dovolj – bolje bo, da se odpravim na tečaj angleščine, sicer bom obstal za vedno. Možnost napredovanja namreč zaradi let ne bo več dolgo mogoča.

Najprej sem se pozanimal, ali obstaja kakšen primeren tečaj angleščine, na katerega me lahko napoti delodajalec. Hitro sem ugotovil, da je takšen tečaj res možen, vendar ima nekaj pomanjkljivosti. Največja je seveda ta, da gre za tečaj, ki je zgolj notranje priznan – če se bom želel kasneje zaposliti kje drugje, tako ne bom imel nobenega dokazila, da sem kadar koli sploh hodil na kakšen tečaj angleščine in zanj opravil tudi izpit. Druga pomanjkljivost je bila v tem, da bi delodajalec kril stroške tega tečaja angleščine, a to bi pomenilo zavezo – če bi hotel dati odpoved, bi moral stroške tečaja povrniti. Sicer nisem imel nobenega namena, da dam odpoved, ker sem si pravzaprav želel napredovanja in nadaljevanja zaposlitve, a nikoli ne veš – prav tako pa mi tudi ni všeč, če si tako stisnjen v kot in nimaš svobodne izbire.

Je pa seveda imel službeni tečaj angleščine tudi prednost – potekal bi v času rednih delovnih ur in se štel vanje.

Nazadnje sem se raje odločil, da si sam plačam tečaj angleščine, hodim nanj popoldne, in pridobim na koncu veljaven certifikat. V službi bom opravil zgolj interno preverjanje znanja, s katerim bom dokazal, da je moje znanje angleščine zadovoljivo za napredovanje.

Tečaj po tečaju angleščine

Po uspešno končanem popoldanskem tečaju angleščine, sem se odločil svoje znanje preizkusiti še v avtentičnem okolju in se tako namesto za letni dopust odločil za tečaj angleščine v tujini. Bolj kot sam so bili nad rezultati navdušeni sodelavci, še bolj pa nadrejeni, saj sem se kaj kmalu znašel v situaciji, ko so na firmo prišli iz tujega podjetja, kjer se je izkazalo, da sem bil edini usposobljen za normalno komunikacijo z njimi. Uspešno voden in izpeljan projekt je tako vodil do napredovanja.

Osebno se mi zdi, sem največ odnesel od jezikovnega tečaja v tujini zato vsem, ki se odločajo za katerikoli tečaj tujega jezika priporočam prav jezikovno potovanje.

This entry was posted in Izobraževanje, Jeziki and tagged , , . Bookmark the permalink.