Prilagajanje svetil glede na naše potrebe

table-lamp-1Dandanes si ne moremo več predstavljati, da ne bi mogli uporabljati luči. Še posebej v zimskem času, kadar nimamo na voljo veliko naravne svetlobe. Poleg drugih vsakodnevnih opravil potrebujemo luč tudi na našem delovnem mestu. V času ko še ni obstajala luč na elektriko, so ljudje odhajali na delo že zelo zgodaj, da so lahko na delu izkoristili čim več naravne svetlobe. Domov pa so posledično odhajali tudi dosti prej kot sedaj, tako da so lahko svetlobo izkoristili tudi za svoje popoldanske namene. Z izumitvijo elektrike in luči pa se je kar precej spremenilo. Poleg naravne svetlobe danes uporabljamo še dodatno umetno svetlobo, saj nam sprosti oči in se ne naprezamo toliko.

Ker dandanes pri delu, učenju ali pri čem drugem veliko presedimo, pri tem dostikrat potrebujemo luč, da bolje vidimo. Za to so posebej namenjena namizna svetila, saj jih glede na naše potrebe lahko premikamo kakor želimo in kamor želimo. So torej premična in ne fiksna. Za še boljšo vidljivost in manjšo napetost naših oči pa je za branje ali kakšno podobno delo primerno uporabiti led svetila.

Kakšno luč uporabljate, je samo na vas, kaj vam bolj ustreza. Nekaterim ustreza bolj topla, rumena svetloba, drugim pa bolj bela. Luči pa se poleg tega razlikujejo tudi v njihovih življenjskih dobah in na stroških, ki jih povzročajo. Če primerjamo navadne in led svetila, prve zdržijo 1.200 ur, medtem ko led svetila zdržijo kar 50.000 ur ali še celo več. Prav tako led svetila praktično niso nič občutljiva na vklapljanje ali izklapljanje luči. Konec koncev, pa je odločitev za nakup luči le na vas in vaših potrebah. Namreč, za vsako stvar niso ustrezne ravno vse luči. Mogoče nam za gledanje TV ustreza neka luč, za branje pa druga.

This entry was posted in Dom and tagged , , . Bookmark the permalink.