Pravilno higiensko razkuževanje rok

Razkuževanje rok je najverjetneje postalo vaša vsakodnevna rutina. Dobro pa je, da so vam pravila povsem jasna. Roke morate drgniti dlan na dlan; desna dlan proti hrbtišču leve roke ter nasprotno; dlan na dlan s prepletenimi oziroma razširjenimi prsti; dlan na dlan tako, da so prsti skupaj; zaprta desna dlan na palec roke na levi roki ter obratno; prsti roke na desni na dlan leve roke ter nasprotno.

Čas trajanja za razkuževanje rok je od pol do ene minute. Če pa ste izpostavljeni nekoliko večjim tveganjem, potem naj poteka tudi do 3 minute. Bolj kot samo trajanje pa je torej pomembna tehnika. Potrebno je namreč zajeti prav vsa področja rok.

Ustrezno razkužene ter varne roke

Ko se roke po dezinfekciji posušijo, so ustrezno razkužene ter varne. Razkužilo pa mora biti vedno na voljo tam, kjer je nujno potrebno. Dovolj dobro ga je treba vtreti v suho kožo. Če ga vtiramo v mokro kožo, se posledično zmanjša koncentracija, obenem pa se zmanjša tudi sam učinek. To ne nazadnje privede do odpornosti mikroorganizmov.

Za mokro kožo je značilno, da je veliko bolj prepustna. S tem lahko razkužilo za roke prodira v plasti kože, kar lahko povzroči tudi nezaželeno alergijsko reakcijo.

Kaj je pravzaprav razkuževanje

Razkuževanje na sploh je metoda, pri kateri se vtira alkoholne pripravke. Alkohol je najpogosteje v obliki gelov, raztopin ali pa robčkov, ki so z njim prepojeni. Alkohol uničuje bakterije, glive ter viruse. Mikroorganizme uničuje na način, da poruši njihovo strukturo beljakovin. Neučinkovit pa je proti tistim mikroorganizmom, ki ovojnic nimajo, prav tako tudi proti sporam.

Optimalna koncentracija alkohola v tem primeru mora biti nekje med 60 in 80 %. Ustrezna alkohola z antiseptičnim učinkom sta na primer izopropanol ter etanol. Ključna slabost alkohola pa je, da izsušuje roke. Posledično se takšnim sredstvom najpogosteje dodajajo sredstva proti izsuševanju kože, na primer gel aloje vere ter glicerol. Takšne sestavine namreč delujejo protivnetno, obenem pa tudi vlažijo.

Splošna higiena rok

Razkuževanje rok je samo eden od segmentov higiene rok. Drugi segmenti so še umivanje rok, nega kože rok, uporaba rokavic ter tehnika nedotikanja.

Na sploh pa je higiena veda o zdravju ter velja za eno od ključnih medicinskih ved, ki se ukvarja s preučevanjem najrazličnejših vplivov na zdravje človeka. Obenem podaja navodila za njegovo krepitev.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.