Ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko

Toplo vodo, ki jo potrebujemo za umivanje in čiščenje, potrebujemo praktično vsak dan v letu. Da se voda primerno segreje na določeno temperaturo pa porabimo veliko energije. Za ogrevanje sanitarne vode se danes uporabljajo različni viri energije, ki se med seboj razlikujejo predvsem po njihovih stroških obratovanja.

Številna gospodinjstva tako uporabljajo različne oblike ogrevanja sanitarne vode. Med najbolj pogosto uporabljenimi so toplotne črpalke, solarni sistemi in električni bojlerji. Nekateri pa se še vedno poslužujejo ogrevanja na olje ali drva, ki pa je seveda cenovno manj ugodno in hkrati tudi bolj zamudno.

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode

Trenutno so toplotne črpalke ekološko najbolj prijazno in energetsko najcenejši način ogrevanja sanitarne vode. Delujejo po principu, da toploto odvzamejo zraku, zemlji ali vodi in s pomočjo električne energije segrevajo vodo. Ogrevanje sanitarne vode je mogoče brez bojlerja ali pa z bojlerjem. Za ogrevanje sanitarne vode je pomembna tudi velikost zalogovnika. Le ta nam omogoča, da temperatura vode ne bo padla, tudi ko se bo vir energije izklopil. V zadnjem času so na voljo posebne toplotne črpalke za vodo, ki se ponašajo z najbolj učinkovito tehnologijo, ki zagotavlja do 80 odstoten prihranek.

Izbira najbolj primernega načina ogrevanja sanitarne vode je stvar vsakega posameznika. Pri tem je potrebno upoštevati investicijo, ki smo jo pripravljeni vložiti. Na drugi strani pa so pomembne tudi naše potrebe in želje. Ponudba na trgu je zelo pestra, zato se pred odločitvijo posvetujte s strokovnjakom na tem področju, s katerim boste našli najboljšo rešitev.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.