Magnezijev citrat: uporaba in odmerjanje

Najvišja zgornja meja magnezija v skladu s trenutno veljavnimi predpisi je 350 mg elementarnega magnezija na dan. Priporočena količina za magnezijev citrat pa je od 1,5 g do 3 g dnevno. Potrebno pa je magnezijev citrat v prahu stresti v vsaj 2 dcl, priporočljivo 2.5 dcl, hladne vode ali bistrega soka in pred zaužitjem to dobro zmešati ter zaužiti na prazen želodec. Na prazen želodec ga je potrebno zaužiti zato, da se pravilno absorbira in s tem prepreči kakršne koli zaplete. Če pogledamo kakšna je za magnezijev citrat uporaba, ugotovimo, da ga lahko uživajo vsi odrasi in tudi otroci, le da otroci do 10 leta polovično dozo, za otroke mlajše od 2 let, pa magnezijev citrat ni priporočljiv.

Magnezijev citrat ima tudi stranske učinke

Na splošno ni škodljiva snov, vsekakor pa je priporočljivo, da se pred zaužitjem posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom, da ne bi prišlo do neljubih stranskih učinkov. Predvsem prevelik odmerek lahko povzroči resne težave, kot je počasnejši srčni utrip, nizek krvi tlak, slabost, zaspanost, utrujenost, izčrpanost, ipd. Pri res velikem odmerku lahko celo privede do kome in celo tudi do smrti. Na splošno, če pogledamo kakšna je za magnezijev citrat uporaba, kaj hitro ugotovimo, da je potrebno biti pozoren zgolj, da ne vzamemo prekomerne doze, sicer pa nekih stranskih učinkov nima. Zgolj malenkostno prekomerno količino bodo izločila ledvica, če le nimamo težav z njimi. Najbolj pogosti simptom pri prekomernem zaužitju pa je krvavitev ali odpoved delovanja rektalnega ali debelega črevesja.

Magnezijev citrat je koristen za veliko stvari

Pomaga k boljšemu delovanju mišic, predvsem po večjem telesnem naporu, naj si bodi to športni ali kakršen koli drugačen telesni napor, se priporoča zaužitje, saj se tako prepreči zakislost mišic (muskelfiber po domače). Magnezijev citrat na splošno zmanjša utrujenost in izčrpanost, pomaga k boljšemu delovanju živčnega sistema, ohranja zdrave kosti in zobe, uravnava pravilen nivo elektrolitov, pomaga k boljši presnovi, k boljšemu psihičnemu in psihološkemu delovanju ter na splošno k boljšemu počutju.

This entry was posted in Lepota in zdravje and tagged , . Bookmark the permalink.