Kateri jedilni pribor in kozarci so primerni za določeno jed?

Čeprav so se ljudje v pradavnini prehranjevali le s pomočjo rok, pa je teh časov že zdavnaj konec. Ljudje že kar nekaj stoletij ob prehrani uporabljamo tudi razne pripomočke, ki jim rečemo jedilni pribor in pa kozarci.

Jedilni pribor, ki ga lahko kupite na www.stilcommerce.si, so torej pripomočki, s katerimi zajemamo, nabadamo in pa režemo hrano. Za zajemanje hrane poznamo žlice, za nabadanje hrane poznamo vilice, za rezanje hrane pa uporabljamo nože. Jedilni pribor je lahko oblikovan iz različnih materialov, najpogosteje pa so to nerjaveče jeklo ali pa zlitina niklja in bakra. V preteklosti so si zlasti premožni ljudje privoščili tudi jedilni pribor iz srebra in raznih drugih žlahtnih kovin. Uporaba jedilnega pribora pri določeni jedi pa je pogojena tudi z njegovo velikostjo. Ob pijačah običajno uporabljamo kavne žličke, ki so manjše od servirnih žličk, katere so namenjene za sladice. Za juhe so v uporabi jušne žlice, za nalaganje hrane pa običajno uporabljamo zajemalke. Tudi pri vilicah gre nekako podobno. Za sladice so v uporabi servirne vilice, za nabadanje hrane pa normalne vilice. Edino noži so običajno več ali manj enake velikosti. To so seveda le osnovne razlike med jedilnim priborom, ki ga uporabljamo navadni ljudje, če pa povprašate katero kraljevsko družino, pa boste videli, da je jedilni pribor ustvarjen skoraj za vsako jed posebej.

Tudi s kozarci je podobno. Kozarci za sokove in vodo so navadne oblike in imajo prostornino od 2 do 3 dcl, poznamo pa tudi kozarce za vino in pa kozarce za žgane pijače.

This entry was posted in Dom. Bookmark the permalink.