Kako poteka postopek osebnega stečaja?

Potek osebnega stečaja je precej zapleten proces, ki ga bomo brez prave pravne pomoči le težko izpeljali. Če smo v situaciji, ko nam grozi osebni stečaj, je priporočljivo, da se zaupamo pravemu strokovnjaku, ki nas bo vodil skozi celotni postopek osebnega stečaja.

Tako bomo z gotovostjo vedeli, da vse poteka po planih in da bo po končanem postopku ponovno vse v redu. Veliko ljudi se namreč znajde v zelo veliki stiski in lahko v primeru previsokih dolgov, naredi samomor, saj ne vidi več izhoda iz nastale situacije. Zato je še toliko bolj pomembno, da se ob težavah obrnemo na pravo osebo.

Potek za fizične osebe

Na začetku postopka osebnega stečaja bomo morali vložiti predlog za osebni stečaj na okrožno sodišče. Poleg predloga bomo morali podati tudi poročilo o svojem premoženjskem stanju ter tudi nujno potrebno izjavo o morebitnih ovirah, do katerih bi lahko prišlo za odpust vseh nastalih obveznostih, ki so se nabrale.

Seveda mora biti izjava za pravilni postopek osebnega stečaja overjena pri notarju ali pa na upravni enoti. Ko izjavo overimo, postane bolj verodostojna in jo lahko uporabimo v različne namene. Seveda moramo v obrazec vnesti celotno premoženje, ki ga imamo na voljo.

Ločeno moramo prikazati osebno premoženje v poslovnih knjigah

Pri oddaji vseh obrazcev ne smemo pozabiti, da mora biti osebno premoženje ločeno od premoženja podjetja. Poleg bomo dodali tudi podatke o našem transakcijskem tekočem računu, da bomo lahko preverili ves dotok denarja, kot je plača ali pokojnina.

This entry was posted in Nasveti and tagged , . Bookmark the permalink.