Izbira mojstra za izvedbo fasade

fasadeKo se odločite, da je čas za obnovo fasade, vpišite v spletni brskalnik fasaderstvo in prejeli boste seznam izvajalec, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo. Fasaderstvo je gradbena panoga, ki izdeluje pročelje hiše. Fasada že od nekdaj velja za obraz hiše in je zelo pomembna pri njenem izgledu. A že dolgo ni več samo to. V trendu varčevanja z energenti, je vse večji poudarek na dobri izolativnosti, ki jo mora fasada zagotoviti.

Dobra izolacija in tudi dobra izvedba fasadnega sistema pomeni varčevanje z energenti tako pozimi kot tudi poleti. Pozimi nas ščiti pred mrazom, poleti pa preprečuje vdor vročega zraka v objekt. Fasade se ločijo po zgradbi, materialu in konstrukciji. Oblikovanje fasade je važna tema arhitekture in ustvarjalna zgradba elementov kompletnega objekta gradbene tehnike.

Primarna naloga fasade je torej onemogočiti prehod toplote med zunanjim in notranjim delom hiše in tako preprečiti toplotne izgube objekta. Fasada omogoča tudi dodaten toplotni upor gradbeni konstrukciji. Varuje pred vremenskimi vplivi in onemogoča toplotne mostove.

Toplotni most je mesto na zunanjem ovoju zgradbe, kjer je bistveno povečano prehajanje toplote, kot posledica nenatančnosti pri načrtovanju in gradnji stavbe. Največkrat se pojavi na vogalih, stikih in robovih, kjer je zmanjšan toplotni udar, saj tu temperatura hitreje pada.

Z vgradnjo fasadnega sistema se odločite za bolj učinkovito rabo energije. Investicija se vam povrne v kratkem času, povprečno v petih letih, seveda pa je to odvisno od debeline vgrajenih izolacijskih plošč ter klimatskih razmer, kjer živite. Hkrati pa pomeni tudi bistveno manjšo obremenitev za okolje. Seveda pa vam ni nujno potrebno dati izdelati novo fasado, saj je precej učinkovita tudi obnova fasade.

This entry was posted in Dom. Bookmark the permalink.